Arkiv dansnyheter

Dansnyheter 2020

Dansnyheter 2019

Dansnyheter 2018

Dansnyheter 2017

Dansnyheter 2016

Dansnyheter 2015

Dansnyheter 2014

Dansnyheter 2013

Dansnyheter 2012

Dansnyheter 2011

Dansnyheter 2010

Dansnyheter 2009

Dansnyheter 2008

Dansnyheter 2007

Dansnyheter i december 2014

Antal nyheter: 28

På besök i Storfors Kulturhus

2014-12-22

Foto: Markus Redman

Markus Redman har varit på besök i Storfors Kulturhus och vill gärna dela med sig av sin upplevelse till Danslogens alla besökare. Som vanligt uppmuntrar vi alla som vill att skicka in material till oss också.

I dag tänkte jag ta er med till den värmländska orten Storfors. Orten där Inlandsbanan och riksväg 26 går förbi. I entrén till Folkets Hus eller Storfors Kulturhus som man bytt namn till för några år sedan sitter Kerstin och Sven Karlsson. De är arrangörer för söndagsdansen i Korpen Karlskogas regi.

Tidigare höll man till i Karlskoga och Degerfors, men efter att dessa lokaler byggts om och förändrats har man i snart 10 års tid dansat i Storfors Folkets Hus. Hit kommer det dansant folk på en radie av c:a 80-90 mil. Man har ett ungefärligt publiksnitt på 160 personer vilket är riktigt bra för motionsdans i dag. Dels även på storleken på danslokalen.

Sven och Kerstin är riktiga veteraner när det gäller att arrangera dans. De är inne på sitt 36:e år som arrangörer. Det är inte många som man mäta sig med det. Efter alla dessa år har de verkligen koll på vilka orkester de ska boka för att publiken ska trivas hos dem.

- Dansband som spelar mogen dansmusik och som även kan spela gammaldans, det är viktigt. När vi började arrangera danser spelades det tre gamla och en modern, sedan blev det tre moderna och en gammal och nu är vi väldigt moderna av oss, banden spelar fyra moderna och en gammal, berättar Sven.

Just denna söndag som vi är på besök är det Gideons orkester från Eskilstuna som står på scenen. Detta är en mycket väletablerad orkester som har existerat sedan 1968. Det märks på applåderna när bandet entrar scenen att dom är populära hos publiken. ”Tänker du på mig ibland” och ”Än i dag” får inleda dansen. Sångaren Peter Berg tar till orda och hälsar publiken välkomna och talar samtidigt om att han skadade sitt finger under uppackningen men att det trots det ska gå bra att genomföra kvällen.

Det är fullpackat på dansgolvet och det är inte många som står och väntar på att få dansa. De som står efter ena väggen är mest damer som väntar på att ta chansen att bjuda upp eller bli uppbjudna i nästa dans. Jag får mig en pratstund med en av damerna som kommer från Karlstad. Det är ett toppenställe att dansa på. Alltid så trevlig publik, fina orkestrar och helnykter publik. Det är ett litet underskott på herrar denna afton.

- Fler herrar får gärna komma hit och dansa säger en av damerna, och ber mig skriva det.

I danssalongen är det full fart på golvet. Robert Hallblad svänger till det med saxen när han inte spelar gitarr, dragspel och sjunger. Övriga medlemmar i Gideons är Conny Eriksson på trummor och sång. Hans Östlund trakterar klaviaturen och gitarren. Peter Berg står för bas, sång och kapellmästeriet, något han också gjort sedan starten 1968. Bandet är riktiga publikfavoriter och ett säkert kort här i Storfors. De är inbokade varje säsong.

Man har i stort sett samma band vår och höst. Sedan försöker man alltid boka in ett eller två nya band för att få lite variation på det hela.

Vi har kommit fram till pausen. Men innan dess skall det spelas något som i folkmun kallas ”kaffevals”. Orkestrarna brukar allt som oftast att spela gammeldanslåtarna i en viss ordning och då brukar det falla sig bra med lite vals innan pausvilan.

I ett intilliggande rum står kaffekorgar uppradade på varje bord. Någon saft och vattenflaska skymtas också. Här har man ingen servering utan folk tar med sig sitt eget fika, vilket fungerar mycket bra. Detta är inget unikt för Storfors utan så här är det på fler ställen runt om i Sverige.

Efter pausen bjuds det upp igen. Gideons drar igång musiken, och likt en getingsvärm fylls golvet i Galejan av danssugna mogendansare. Till Storfors är alla välkomna för att dansa. Man behöver inte vara medlem i Korpen eller något annan förening. Det är bara att styra kosan mot Storfors på söndagarna för det är då det dansas i kulturhuset. Förr hade PRO Storfors danser på fredagarna men på grund av sval publiktillströmning fick man lägga ner dessa. Även Kulturhusets egna danser är få. Det brukar arrangera dans ungefär två till tre gånger per år. Då till lite mer modernare dansband och öppen pub. Detta sker i samband med knallemarknaden i september och på juldagen.

Man dansar en vårsäsong från början av januari till slutet av april, sedan börjar höstsäsongen i mitten av september och pågår fram till mitten av december. Samtliga danser är söndagsdanser med undantag för dansen på Annandag påsk som infaller på en måndag. På ett år blir det över 30 danstillfällen.

Sven och Kerstin Karlsson avslutar med att hälsa alla välkomna till Storfors Folkets Hus som de fortfarande kallar stället. Även om det är mycket folk på söndagarna finns det plats för fler. Vårens danser börjar den 11 januari med Skånebandet Hedins.

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4737

Gott Nytt År!

2014-12-30

Har du ännu inte bestämt dig för vad du ska göra på nyårsafton? Titta gärna i vårt register över danser. På Nyårsaftons har vi i år 40 stycken olika danstillfällen spridda över hela landet. Se vårt Dansprogram.

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4752

Ny basist i Lasse Stefanz

2014-12-30

Det blir Anders "Dallas" Dahlgren som efterträder Henrik "Turbo" Wallrin som basist i Lasse Stefanz. Han debuterar den 3 januari i Karlshamn. Han kommer närmast från Las Vegas Orchestra.

Får jag lov »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4748

Voize tackar för det gångna året

2014-12-29

Voize har spelat in en hälsning där de tackar för det gångna året och samtidigt önskar alla en god fortsättning!

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4750

God Jul från oss alla till er alla

2014-12-23

Från oss alla till er alla vill vi önska er

En riktigt

God Jul

och ett

Gott Nytt År!

Vi vill samtidigt passa på att tacka all våra besökare för att ni sporrar oss att fortsätta med hemsidan! Vi vill också tacka alla arrangörer, annonsörer, dansband, dansare och dansbandsentusiaster som vi haft kontakt med under det gångna året för det goda samarbetet.

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4744

Zlips lägger ner

2014-12-22

Zlips kommer att läggas ner. Bandet gör sin sista spelning i samband med Öviks-maran den 6 februari. Bandets kapellmästare Matts Nylander har skrivit ett avskedsbrev på bandets Facebooksida.

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4743

Arne och Maria Bakken önskar God Jul

2014-12-22

På Arne Bakkens Facebooksida kan man läsa om hur han och hans fru Maria tillsammans brukar skriva en jullåt. Vi har valt att lägga upp det Arne skriver här nedan och givetvis visar vi även deras jullåt.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4742

Norska Spellemanprisens nomineringar

2014-12-22

Förra veckan tillkännagavs vilka artister som har blivit nominerade till det norska musikpriset "Spellemannprisen" 2015. De lyckliga tre som ska tävla om priset inom kategorin dansband är:

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4727

Idag är det årets kortaste dag!

2014-12-21

Foto: Angela Kempher, Danslogen

Den 21 december infaller vintersolståndet och vi har därmed årets kortaste dag idag sett utifrån antalet timmar med dagsljus.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4741

Janne Martins med nytt album

2014-12-21

Janne Martins från Upplands Väsby har kommit med sitt andra album, "Till alla dem som jag höll av". Skivan är producerad och arrangerad av Martin Klaman och inspelad i Wet Room studio, Stockholm.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4740

Dans runt granen med P4 Dans

2014-12-20

På söndag den 21 december bjuder P4 Dans upp till traditionsenlig dans runt julgranen med våra mest folkkära dansband. Mycket musik som garanterad får dig i stämning.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4739

Dansgala på Tele2 Arena inställd

2014-12-19

Dansgalan på Tele2 Arena den 20-21 mars 2015 är inställd. Köpta biljetter återlöses via resp inköpskanal.

Bjud upp »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4736

Årets Grammisnomineringar i kategorin dansband

2014-12-17

Årets nomineringar till en Grammis 2015 i kategorin "Årets Dansband" är:

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4735

Ingvars Dancing Team avslutar efter 43 år

2014-12-16

Ingvars Dancing Team i Kristianstad har sin sista kursavslutning nu på onsdag den 17 december. Populära Canyons spelar upp till dans på Sommarlust denna kväll och allmänheten är välkomna att delta. Under dessa 43 år har 50 000 elever deltagit i kurser .

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4732

Holidays med nytt album

2014-12-15

Holidays från Åmål har kommit ut med ett nytt album, "Allting kan hända". Skivan är producerad och arrangerad av Martin Klaman och inspelad i Wet Room studio, Stockholm.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4733

En dansbandshelg auktioneras ut på Tradera

2014-12-13

Karlshamn kommun har tillsammans med First Hotel Carlshamn, Thomas Deutgen, Brasserie Fridolf och Karlshamns centrumförening lagt upp en auktion på Tradera där vinsten är en "Zuperdansbandshelg" i Karlshamn.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4731

Danslogen önskar ...

2014-12-13

Danslogen önskar alla våra besökare en

TREVLIG LUCIA!

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4730

P4 Dans möter Cool Candys

2014-12-11

På söndag den 14 december får vi följa med P4 Dans till Jämtland och träffa Cool Candys som på dagen 50 år efter sin första spelning gjorde comeback.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4600

Extas byter bokningsbolag

2014-12-11

Extas meddelar att de nu inlett ett samarbete med LS-Tonart som framöver kommer att sköta bandets bokningar.

För mer information och kontaktuppgifter kan ni besöka Extas hemsida.

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4729

Black Jack med nytt album

2014-12-10

Black Jack har släppt ett nytt album, "Nakna på balkongen" (Atenzia). Det är producerat av Johan Dereborn och Black Jack och inspelat av Dereborn productions i Matfors väster om Sundsvall. Detta är deras första samarbete med Johan Dereborn.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4728

Åsa Karlström sprider glädje till dem som inget har i jul

2014-12-07

Åsa Karlström är en mycket populär och uppskattad låtskrivare som även vann SKAP-priset i Malung vid Guldklavegalan förra sommaren. Åsa har många strängar på sin lyra och en av dem är att hon brinner för att hjälpa dem som har det svårt i samhället.

Åsa berättar för Danslogen:

- Min stora idol sedan barnsben har varit Tage Danielssons figur Karl Bertil Johnsson. Faktum är att jag alltid föredragit honom framför Kalle Anka. Mina barn har alltid varit ”sömnigt suckande” över att ha tvingats se honom varje år vid 19-tiden på julafton.

- Att ta från de rika och ge till de fattiga är speciellt för mig. Nu menar jag inte på något sätt att jag är rik ekonomiskt, men det är liksom inte det att kunna ge massa pengar som är det viktiga. I serien leker barnen i fattighuset med sju servettringar från Kina och är så glada och tacksamma. Jag menar att det lilla även kan ha betydelse, några ord och i mitt fall några skinksmörgåsar, lite godis och en stunds samspråk.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4699

Nytt album med Pia Pihlgrens

2014-12-07

Pia Pihlgrens nya album heter "I din famn" (EMP). Skivan är producerad av Larry Rogers och inspelad i Studio 19 i countryns eget Mecka Nashville, USA.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4726

Dansbandskväll i BingoLotto

2014-12-06

På söndag den 7 december blir det dansbandskväll i Bingolotto. Både Donnez och Larz-Kristerz medverkar och spelar i studion. Skivbolagsdirektör Calle Kindbom är också med på plats.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4601

King Edwards har gjort sin sista spelning

2014-12-05

Kurt Sundin var på besök i Åsele Kulturhus där King Edwards gjorde sin sista officiella spelning. Bandet läggs nu ned efter över 20 års spelande.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4724

Sten Nilsson i P4 Dans

2014-12-04

På söndag den 7 december sänder P4 Dans det andra programmet i deras nya serie där vi får möjlighet att i direktsändning ringa eller e-posta frågor till Sveriges populäraste dansbandsartister.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4719

Dags att börja planera för Malung 2015

2014-12-03

Redan nu är det hög tid att börja planera in Dansbandsveckan i sin kalender och sikta mot en veckas härligt umgänge med dansare från hela Sverige.

Passa på att spana in vilka dagar ditt favoritband spelar och planera in vilka dagar du vill vara där eller det kanske är givet att det är hela veckan som gäller!

Nu är vi många som börjat längta till sommarens stora danshändelse!

Se programmet på Danslogens sida för Orrskogen.

Svenska Dansbandsveckan  »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/3147

Sista dansen med Skarvarna

2014-12-02

Skarvarna har bestämt sig för att sluta spela. Bandet startade 1984 och kommer att avsluta i Folkets Hus Söderbärke nu på lördag den 6 december.

Skarvarna »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4683

Prova på tiodans på Västbo Sportdansklubb

2014-12-01

På lördag den 13 december kan man prova på tiodans på Västbo Sportdansklubb i Gislaved. Cecilia Ehrling från Let's Dance kommer också att vara på plats och instruera.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4672