Arkiv

Dansnyheter 2016

Dansnyheter 2015

Dansnyheter 2014

Dansnyheter 2013

Dansnyheter 2012

Dansnyheter 2011

Dansnyheter 2010

Dansnyheter 2009

Dansnyheter 2008

Dansnyheter 2007

Dansnyheter senaste 14 dagarna

Inte inloggad

För att skriva kommentarer till nyheter behöver du vara medlem och inloggad.

Snart dags för Frykdalsdansen i Sunne

2010-07-18

Sommarens stora dans- och nöjesfestival i Sunne går av stapeln för den 24:e gången. Som vanligt hålls den 4 dagar under vecka 30, veckan efter Dansbandskveckan i Malung.

Sexton olika band spelar under dagarna fyra och det blir olika uppträndanden och shower.

Onsdag 28 juli:

  • Lasse Stefanz, Perikles, Blender och The Playtones

Torsdag 29 juli:

  • Streaples, Scotts, Casanovas, Vagabond

Fredag 30 juli:

  • Wahlströms, Divine, Ole Ivars, Arvingarna

Lördag 31 juli:

  • Torgny Melins, Date, Nova, Barbados

Frykdalsdansen »

Ny cd med Flamingokvintetten

2016-10-22

Flamingokvintettens nya album heter "En gång till" (Mariann). Det är producerat av Dennis Janebrink, Hasse Carlsson och Stefan Kardebratt och inspelat i Mario Songs Studio, Gnosjö.

På nya skivan har man blandat nyskrivet med nyinspelningar av några av bandets stora hits. Bland de nyskrivna finns "Oh vicken tjej", "Ellös folkets park" och "Tiden har sin gång". Titelspåret "En gång till" har Danne Stråhed skrivit.

Av gamla hits som finns med kan nämnas "Där näckrosen blommar", "Den gamla kastanjeallén", "Gamla kära tuffa tuff-tuff tåget", "Vägen hem" och "Guitar boogie".

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Christer Sjögren medverkar i Skavlan

2016-10-21

Foto: Pressbild Christer Sjögren

På fredag den 21 oktober kommer Christer Sjögren att medverka i talkshowen "Skavlan" som sänds i SVT-1 kl 21.00.

Programmet kan även ses i SVT Play och det är Christer som inleder programmet.

Skavlan »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

En danskväll på Seniorernas hus Karlstad

2016-10-20

Seniorernas Hus Karlstad

Foto: Markus Redman

Det är en varm och härlig höstdag när jag besöker Karlstad. I stadsdelen Sundsta har seniorerna ett helt eget hus. Sundsta herrgård är ett allaktivitetshus för alla seniorer inom Karlstads kommun. Det är en öppen mötesplats med en stor variation av utbud och program.

Aktiviteterna i huset tas fram i samverkan med ett husråd som i dagsläget består av åtta seniorer och andra frivilliga medarbetare.

Dansbandet Thoniez

Just denna söndag då jag är på plats är det dans som står på menyn. Det är Thoniez från Bengtsfors som svarar för dansmusiken. Det är ett relativt nystartat band som verkligen är på gång. Bandet består av Ralf Wennberg på gitarr och sång, Jarmo Björkman på trummor och sång, Jacob Husberg på klaviatur och sång och sist men absolut inte minst Tony Persson på bas.

När jag anländer har bandet fullt upp med att rodda upp alla sina saker på scenen. Jag hälsas välkommen av otroligt trevliga arrangören Ann-Sofi Bengtsson. Hon berättar att när hon kom till Karlstad tyckte hon det var trist att det i en stad som Karlstad med närmare 89.000 invånare inte fanns något ställe där äldre kunde gå och dansa och roa sig. Till en början höll man till i en annan stadsdel i utkanten av Karlstad. Men sedan några år håller man till mer centralt i Sundsta. Varannan söndag har man dans med start klockan 17.00.

Jacob Husberg

Jacob Husberg, keyboard och sång

Det finns en danskommitté som hjälps åt med dansarrangemanget och med att boka in orkestrarna. När jag kikar i programmet för seniorernas hus ser jag att de har satsat på kvalité framför kvantitet. Att det skall vara bra dansant musik är viktigt. Av orkestrarna som spelar kommer de flesta från mellansverige.

Klockan är bara fyra på eftermiddagen när de första dansgästerna börjar slinka in. Här kommer en del tidigt för att få bra fikaplatser samt bekanta sig med övriga gäster. Det är många stammisar som kommer varje gång som det arrangeras dans. Det är inte enbart dansanta Karlstadbor som kommer hit. Sedan man började med danserna har ryktet spridit sig och nu kommer dansare från hela Värmland för att dansa och roa sig med likasinnade.

Jarmo Björkman

Jarmo Björkman, trummor

Grabbarna i bandet har avslutat sin soundcheck och är nöjd med sina lyssningar. De går en trappa ner i källaren för att skifta om till scenkläder och ladda upp inför kvällen. Klockan slår fem och ljuset tänds på scenen och Jarmo räknar in till kvällens första dans. "Evig Kärlek" och "Om jag ber dig stanna kvar" får inleda denna danskväll. Det dröjer inte många sekunder innan det är fullt på dansgolvet. Orkestern hälsar alla varmt välkomna och påannonserar lite bättre fart i dans nummer två. "En natt med dig" och "Tre goda skäl". Så är kvällens dans i gång på Sundsta.

Det var många nyfikna blickar åt mitt håll där jag stod med kamera och mobil. Glömmer jag block och penna kommer mobilen väl till pass. Det var en del som skämtsamt undrade om jag var från "Hänt i veckan". Jag berättade att jag gjorde reportage för Danslogen och min egen hemsida markuz.se. Det var många som berättade att det var stadiga besökare av Danslogen för att planera in sina danskvällar. Det var riktigt kul att höra.

Dans

"Österäng" och "Tänd ett ljus i fönstret" är två riktigt bra låtar som Thoniez framför. När jag står och lyssnar på dem så slås jag av hur bra dom är. Om det är någon som råkar känna igen dessa trevliga musiker kan jag upplysa er om att de tidigare spelat i band som Robins och Extas. Bandet har mycket på gång i höst. Bland annat kommer de att åka ner till "Playa Del Sol" för att underhålla skandinaviska turister under två veckor. Sedan blir det så klart spelningar här hemma lite varstans. Vill man ha full koll på vart de spelar kikar man så klart här på Danslogen eller på bandets egen hemsida.

Kaffepaus

När det är dags för paus ställs det ut bord och stolar på dansgolvet där dansgästerna kan spisa sina medhavda kaffekorgar. Här är det "knyt" som gäller. Var och en tar med vad de vill dricka. Enklare och smidigare kan det inte bli. Själv blir jag och orkestern bjuden på smarriga smörgåsar som arrangörsstaben ordnat.

I pausen pratar jag med ett par som kommer ifrån Karlstad. De är här så ofta de kan.

- Det är så trevligt här och så fin musik. Förr var vi på Sandgrund och dansade men nu är det Seniorernas Hus som gäller, säger de.

En kvinna som jag träffat flera gånger i Storfors och Degerfors kommer fram och hälsar på mig. Hon säger att vill man dansa finns det några alternativ i veckorna. Men det är bra att det finns dans här i Karlstad också.

- Det är ju inte alla som har bil, säger hon innan hon försvinner in på dansgolvet igen där Thoniez startart andra halvlek.

Ralf Wennberg, gitarr och sång

Ralf Wennberg, gitarr och sång

En dansbandsmusiker sa en gång att man är inget riktigt dansband som man inte har "Främling" på repertoaren. Och då är frågan. Spelade Thoniez denna låt? Jo självklart har man denna på repertoaren, Den ena goa danslåten avlöser den andra och det dröjer inte länge innan det är dags för kvällens sista dans.

Orkestern tackar publiken för en riktigt trevlig kväll och jag är benägen att hålla med till hundra procent. Alltid kul att uppleva "nya" ställen. I bland är man tyvärr lite hemmablind. Seniorernas har allt som behövs för en trevlig kväll. Bra musik, trevliga arrangörer, trevlig musik och ett bra dansgolv. Vad mer kan man begära?

Tony Persson, bas och kapellmästare

Tony Person, bas och bandets
kapellmästare

När de sista tonerna ebbat ut är det dags för orkestern att svida om till "blåstället" igen och packa ner all utrustning igen. Ungefär en timme senare är alla instrument i bussen och det är dags att säga hej då till Ann-Sofie med stab. Efter att jag blivit skjutsad till busstationen av orkestern väntade ungefär tre kvarts bussfärd hem till Kristinehamn.

Tack alla inblandade för en trevlig kväll. Nästa danskväll på Seniorernas Hus blir 23 oktober då Samzons kommer på besök.

Reportage: Markus Redman
Foton: Markus Redman

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Ny gitarrist i Skåningarna

2016-10-20

Janne Auvinen är ny gitarrist i Skåningarna. Han har vikarierat ett tag men är numera fast medlem i bandet.

Skåningarna »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Nya Vikingarna repar inför premiären

2016-10-19

Nya Vikingarna har påbörjat sina repetitioner inför premiären den 9 januari 2017 på Birka.

På den här trailern kan man se nye sångaren Kenneth Wahlberg tillsammans med Erik Lihm, Kent Andersson, Johan Norgren, Stefan Jonsson och Martin Lindqvist.

Stefan är gitarrist och etablerad studiomusiker samt medlem i bland annat Tribute to Dire Straits, Night of Queen Band och husbandet på Guldklavengalan.

Martin spelar sax och har varit med i bland annat Anders Engbergs och Bengt Hennings.

Vi ser även en liten sekvens med Jörgen Arnemar som var gitarrist i Vikingarna åren 1965-84 innan Erik Lihm kom med.

Nya Vikingarna »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Nytt album med Larz-Kristerz

2016-10-17

Larz-Kristerz har släpp ett nytt album, "Rätt å slätt" (Capitol). Det är producerat av Jörgen Wall och inspelat i Strawberry studio, Skövde.

Larz-Kristerz nya studioalbum på sitt nya skivbolag är en blandning av nyskrivet och covers, de sistnämnda består bland annat av hyllningar till 70-talets dansband. Här finns "Du gav bara löften" (Vikingarna) och "Vi går hem till Max" (Max Fenders). Man har även gjort en egen version av Håkan Hellströms "En midsommarnattsdröm".

I övrigt innehåller skivan nyskrivet material där bandmedlemmarna Peter Larsson och Anders Tegnér bidrar. Anders har skrivit fyra spår på egen hand medan Peter har bidragit med "Låt stjärnorna falla" och "Vinden i ryggen" som han gjort tillsammans med Sören "Sulo" Karlsson, samma duo som skrev Guldklavevinnaren "Det måste gå att dansa till". På Anders spår "Röksignaler" får bandet hjälp av The Boppers. Övriga som skrivit material till albumet är bland andra Nisse Hellberg, Stefan Brunzell, Thomas Gson och Erik Moell (känd som Billy Opel).

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Tony Irving - krönika om vårt dansklimat

2016-10-15

Innan ni alla hoppar på mig, så vill jag säger att min skrivna svenska är inte så bra, så om jag låter hård eller nedlåtande är det inte min mening.

Eftersom jag är inte svensk och jag lärde mig foxtrot, fox, slow fox i sina ursprungsländer USA och England så har jag aldrig förstått detta bråk i Sverige.

En foxtrot har en grundrytmen av sakta, sakta, fort, fort och en Fox har en grundrytmen av sakta, fort, fort, sakta, fort, fort. Sedan finns det över hela världen några grundregler för hur man ska bete sig på dansgolvet. Detta finns för allas trevnad.

Sedan i fox eller foxtrot kommer det alltid ny stilar eller influenser. Tango, salsa, bachata, kizomba, disco! Så har det alltid varit. Så kommer det alltid att vara!

Varje generation dansare hittar sin stil eller trend, men det som vi har gjort i Sverige är unikt!

Istället för att acceptera att det finns nya trender i en dans, så skapar vi en ny dans. Vi namnger trenden eller stilen. Till exempel mogen fox/foxtrot, modern fox/foxtrot/gnuss/rytmenfox/dirtyfox osv.

Så fort som vi ger något ett namn så slutar det vara en del av det gamla det blir något nytt och eget. Foxtrot är foxtrot men gnuss är inte foxtrot fast den har sitt ursprung i foxtrot men det har blivit något eget. Och så är det med alla stilar vi namnger. Och så fort som dansare har en namn för sin stil då kämpar de och propagerar för sin stil.

De som har skapat stilen och namnen har fritt fram att göra vad de vill under paraplyet av sin nya dansstil. De kontrollerar sin dansstils utveckling. Och nu börja tjafset.

Någon utveckla en stil som är intim.
Någon utveckla en stil som har mindre flytt.
Någon utveckla en stil som är elegant.
Någon skapar en stil som går ifrån dansens vet och etikett.

I slutänden allt som började med fox eller foxtrot är något nytt och annorlunda. Alla tycker deras stil är rätt. Alla tycker deras lärare som har skapat ursprungen till stilen är en guru. Alla lär ut och propagera för sin åsikt. Men ingen lyssna.

Att dansa pardans är inte rocket science. Det finns utbildningar inom socialdans för lärare men svensk socialdans har utvecklat sin egen kultur.

Jag behöver ingen utbildning för att jag vill dansa trenden och för att dansa trenden krävs det ingen utbildning. Det är lite som svenskarna har gjort med möbler! Ikea. Jag köper inte en färdig byrå. Jag köper platt paket och skruver ihop det själv. Kanske inte läsa instruktioner för att det är så enkelt! När det är klart så har jag ett hyllplan och några skruver över. Men det spelar ingen roll, det ser bra ut. Den håller inte i längden och då köper jag en ny byrå.

Så tycker jag att det är på svensk dansbana. Jag säger inte det är fel men det bara är så!

Tony Irving

5 kommentarKommentera denna nyhet

Sannex-dokumentär del 2

2016-10-14

Nu finns även den andra och sista delen av Sannex mini-dokumentär tillgänglig på Youtube.

Sannex-dokumentär del 2 av 2 »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Ny konsertturné för Streaplers

2016-10-14

Streaplers tar sin konsert "Alltid på väg" till tre nya ställen i höst.

De städer som får besök i höst är:

  • 30/10 Hässleholm
  • 3/11 Kungälv
  • 10/11 Uddevalla

European concerts »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Sannex medverkar i Landgång

2016-10-13

Sannex kommer torsdag den 13 oktober att medverka i tv-programmet "Landgång" som sänds kl 20.00 i SVT. Programledare är Anne Lundberg.

Landgång »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Mini-dokumentär med Sannex

2016-10-12

Sannex har gjort en mini-dokumentär i två delar. Den första delen finns nu tillgänglig på Youtube.

Sannex-dokumentär del 1 av 2 »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Snart dags för Danzvågen

2016-10-12

Snart är det dags för forumet Danzvågen. Denna gång hålls det måndag den 17 oktober på Viking Cinderella.

Arrangörer av detta forum är produktionsbolagen LS Tonart och Nöjeskällan tillsammans med Viking Line och tidningen Får jag lov.

Banden som spelar på resan är Donnez, Sannex, Bjarnez, Holidays och Engdahls.

Under tisdagen kommer man att förutom kunna träffa arrangörer, musiker och branschfolk även prata med Diana Thylin (tidningen Får jag lov) och välkände Tony Irwing. Konferencier under resan är Thomas Deutgen (P4 Dans).

Viking Line »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Ny trummis i Barbados

2016-10-11

Barbados har nu fått en ny trummis efter Magnus "Victor" Wictorinsson som slutade vid årsskiftet. Han heter Oskar Sohlberg.

Barbados »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Christer Sjögren, Elisa Lindström och Lasse Stefanz medverkar i BingoLotto 25 år

2016-10-11

På lördag (!) den 15 oktober medverkar bland andra Christer Sjögren, Elisa Lindström och Lasse Stefanz i Bingolottos 25-årsjubileum från Lisebergshallen i Göteborg.

Programledare för jubileumsprogrammet är Renée Nyberg.

Programmet sänds i 4:an kl. 20.00-23.30

Bingolotto 25 år »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Ny basist i Stensons

2016-10-09

Johan Karlsson gjorde i lördags sin sista spelning i Stensons. Han kommer att börja spela med Donnez. Ny basist är Dan Andersson som tidigare varit med i bandet. Han gör sin första spelning den 18 oktober på Folkets Hus i Hallunda.

Stensons »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Generic 368x100 Steward 1 468X60