Arkiv

Dansnyheter 2014

Dansnyheter 2013

Dansnyheter 2012

Dansnyheter 2011

Dansnyheter 2010

Dansnyheter 2009

Dansnyheter 2008

Dansnyheter 2007

Dansnyheter senaste 14 dagarna

Inte inloggad

För att skriva kommentarer till nyheter behöver du vara medlem och inloggad.

Snart dags för Frykdalsdansen i Sunne

2010-07-18

Sommarens stora dans- och nöjesfestival i Sunne går av stapeln för den 24:e gången. Som vanligt hålls den 4 dagar under vecka 30, veckan efter Dansbandskveckan i Malung.

Sexton olika band spelar under dagarna fyra och det blir olika uppträndanden och shower.

Onsdag 28 juli:

 • Lasse Stefanz, Perikles, Blender och The Playtones

Torsdag 29 juli:

 • Streaples, Scotts, Casanovas, Vagabond

Fredag 30 juli:

 • Wahlströms, Divine, Ole Ivars, Arvingarna

Lördag 31 juli:

 • Torgny Melins, Date, Nova, Barbados

Frykdalsdansen »

P4 Dans firar 40 år med Perikles

2014-07-24

På söndag den 27 juli får vi följa med P4 Dans till Ystad i Skåne för att vara med och fira Perikles 40-års jubileum.

Dessutom recenseras Lasse Sigfridssons nya album.

Programledare är Thomas Deutgen och programmet sänds som vanligt kl 19.30-21.00.

P4 Dans sänds som vanligt kl 19.30-21.00 och programledare är med Thomas Deutgen .

P4 Dans »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Dags för Frykdalsdansen i Sunne

2014-07-23

Sommarens stora dans- och nöjesfestival i Sunne går i år av stapeln för den 28:e gången. Nytt för i år är att festivalen hålls i tre dagar istället för fyra som det varit tidigare. Som vanligt hålls Frykdalsdansen under vecka 30, alltid direkt veckan efter Dansbandsveckan i Malung.

Tre dansband spelar varje kväll, två moderna band non-stop på Bryggan och ett mogenband på Logen. Dessutom blir det uppträdanden och shower av olika artister varje kväll. På torsdagen underhåller t.ex. Lasse Stefanz från Scenen.

Torsdag 24 juli:

 • Kindbergs, Blender och Perikles

Fredag 25 juli:

 • Black Jack, Expanders och Casanovas

Lördag 26 juli:

 • Flamingokvintetten, Date och Scotts

Dansföreningen Bugg & Sånt i Sunne håller dagligen gratis kurser i bugg och fox på Bryggan.

 • Kl. 10.00-11.30 bugg
 • Kl. 12.00-13.30 fox

Frykdalsdansen »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Dansbandsveckan är över

2014-07-20

Hemgång från lördagens dans i Malung

Foto: Danslogen

Nu är Dansbandsveckan slut för år 2014. Nästa år har Dansbandsveckan 30-årsjubileum och planeringen har redan börjat

Under veckan besökte 48.400 betalande personer Orrskogen. Det är en minskning med 1.492 personer från år 2013. Lördagens dans besöktes av 6.900 personer, vilket var en liten ökning med 132 personer jämfört med år 2013.

I år verkar dansarna har hittat till dansbana fyra som ligger lite undangömd bakom öltältet. Det har varit trångt på golvet när de populära banden har spelat där. Till och med ett dansband som har spelat i Orrskogen de senaste tre åren uttryckte förvåning över att det fanns sex dansbanor i Orrskogen, vilket det har gjort sedan 2012. Det är bäst att vi inte nämner vilket dansband det var.

Nästan traditionsbundet körde banden på bana tre, Blender och Expanders, över nästan en timme och fick där efter varje låt som skulle vara den sista ta ytterligare en sista och en sista under publikens skallande påtryckningar:

- En gång till, en gång till, en gång till...

Årets upplaga av Dansbandsveckan bjöd även på lite dramatik. Först fattade en bil eld på bron över Västerdalälven vilket visade sig vara två medlemmar i det norska dansbandet Hanne Nette Band som färdades i bilen. Det slutade dock lyckligt. Medlemmarna han hoppa ur bilen och hann även rädda sina instrument innan bilen var helt övertänd. Uppröjningen skapade en stunds trafikkaos över bron.

Sedan fattade ett gammalt skinngarveri eld, som användes som ett slags fyndvaruhus, Elden blev så omfattande att några hus behövde rivas för att hindra att elden spreds. Några boende fick bara sekunder på sig att utrymma sina bostäder. Rökutvecklingen från branden blev ett tag så omfattande att Stefan Nyqvist, f.d. medlem i Larz Kristerz, som underhöll i Grönlandsparken fick avbryta sin show.

Vädret under Dansbandsveckan bjöd på mångskifte. Varje dag bjöd på någon form av regn: korta skurar, några få droppar till riktiga skyfall. Solen har tittat fram bland molnen och även strålat över en klarblå himmel med åtföljande värme. I år uteblev de kalla nätter som varit tidigare under Dansbandsveckan.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Dansbandsveckans fyrverkeri

2014-07-20

Sista dagen på Dansbandsveckan i Malung avfyras ett fyrverkeri vid middnat. Klicka vidare och se en video av årets fyrverkeri.

Ha lite tålamod i början. Det dröjer lite innan fyrverkeriet kommer igång ordentligt.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Uppträdandet i Grönlandsparken fick avbrytas på grund av brandrök

2014-07-17

Tidigare på torsdagens förmiddag utbröt en brand i en gammal skinnfabrik i Malung, som fick sådana konsekvenser att uppträdandet i Grönlandsparken fick avbrytas vid 16.30-tiden.

Erika Sjöström och Viking Cinderellas representanter drar lotter medan röken stiger i bakgrunden. Bakom dem riggar Donnez för sitt uppträdande.

Här syns Stefan Nykvist spela som strax fick avbryta sin show, som började efter att Donnez show var slut.

Nedan en kort video över brandröken. Brandhärden ligger cirka 500 meter från centrala Malung. Räddningstjänsten säger att det är okej att vistas i Grönlandsparken och partytältet kommer att vara öppet tills vidare.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Kongahälladansen - Sveriges nya dansvecka

2014-07-17

Kongahälladansen gick av stapeln 2013 för första gången. Tanken är att det ska bli en återkommande dansvecka, varje år vecka 30, alltså veckan efter Dansbandsveckan i Malung.

Arrangören Tommy Augustsson berättar:

- Publiktillströmningen var något ojämn det första året, men vi fick så mycket beröm och det var så många som ville komma tillbaka nästa år, så naturligtvis valde vi att arrangera Kongahälladansen 2014 också!

- Det blir dans onsdag 23:e - fredag 25:e juli. I år kommer vi även att arrangera aktiviteter dagtid, till exempel danskurser och prova på-danser.

- Danskvällarna pågår 19.00-01.00 och följande band spelar:

 • Onsdag 23 juli - Casanovas & Date
 • Torsdag 24 juli - Expanders & Voyage
 • Fredag 25 juli - Sannex & Blender

- Kungälvsparken ligger på Karebyvägen 2 i Kungälv, vid busshållplats Kungälvs sjukhus, där bussar från Göteborg med fler orter stannar och för dem som kommer med bil finns parkering i anslutning till entrén.

- Vi hälsar alla varmt välkomna!

Kungälvsparken »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Dansläger i Urshult

2014-07-16

Den 23-26 juli anordnas ett dansläger i Småland för tredje året i rad. Det blir kurser i bugg och modern fox under fyra hela dagar. Danslogen har talat med arrangören Thomas "Otto" Ottosson. Läs nedan vad han berättar:

Vilka är ni som arrangerar danslägret?

- Vi är en förening, Rudabuggarna Ruda Folkets Hus, som har arrangerat danskurser i ca 15 år. 2012 arrangerade vi det första danslägret och då vi fått ett stort gensvar fortsätter vi nu för tredje gången.

Var håller ni till?

- Vi kommer att vara på Kärrasand i Urshult. Det är en jättetrevlig anläggning vi har lägret på, det finns camping, bad och dansbana, samt även servering på samma område. Lägerdeltagarna får även rabatt på campingen.

Vilket upplägg har danslägret?

- Vi erbjuder kurser i två olika nivåer, nybörjare och fortsättning. Kurserna vänder sig till "sociala dansare" och ledarna är välkända och erkänt duktiga som instruktörer.

- Jag vill trycka på att lägret är jättebra för de som jobbar skift eller ligger borta på jobb som missar många lektioner på en "vanlig" danskurs över en termin på vardagskvällar. Kursavgiften är 450 kr/kurs och person. Om man går fler kurser, t.ex kombinerar ett steg på buggen med foxen så får man 50 kr i rabatt för den andra kursen.

Vad mer kan man göra?

- Här kan familjen eller kompisgänget göra något tillsammans på semestern, eller om man är ensam så kan man träffa många nya vänner. Man bor på campingen och kan sola och bada när man inte har lektioner. Det finns även en hel del att se i omgivningarna för den som vill, Urshult är känt för sina äppelodlingar.

- Dessutom är det offentlig dans både på fredagskvällen och lördagskvällen, Bob Thoréns spelar på fredag och Sannex på lördag, så det blir tillfälle till mycket dans under dessa fyra dagar!

För mer information, se Rudabuggarna.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Dansbandet Radio överraskar i Malung

2014-07-16

Ett av de fina inslagen under Dansbandsveckan är att danspubliken får chansen att träffa nya dansband. Förutsättningen är att var och en vågar slita sig från sina favoritband och botaniserar i alla band som spelar under Dansbandsveckan utan förutfattade meningar och fördomar. Dansbandet Radio, blott nio månader gammalt, stod på dansbana sex och överraskade de som vågade sig till banan.

I oktober 2013 bildades dansbandet Radio av Kristoffer Järleby och Daniel Andersen som båda spelade i Pure Divine tidigare innan det lades ner. Efter många samtal och sena kvällar bestämde de sig för att börja spela igen och bildade Radio och letade medlemmar till bandet. De fann Joel Appel, Petter Järleby och sångerskan Karin Lundh.

Efter starten fick de ganska omgående en förfrågan från arrangör Lars-Erik Jonsson om de ville spela på Öviksmaran. De tackade ja och var väldigt nervösa inför sin första spelning som de tycker gick bra. Spelningen på tisdagen under Dansbandsveckan blev Radios åttonde sedan starten.

Förutom spelningar på dansbanor har de spelat på Brolles show och ska göra två shower till tillsammans med Brolle.

Hur lyckas ett sådant färsk band, som många säkert inte ens hört talas om, få spelning under Dansbandsveckan? Goda kontakter och en arrangör som tror på dem och som även lät dem få sin första spelning. En dag fick Kristoffer Järleby ett sms från Lars-Erik Jonsson att han hade en överraskning åt dem. Senare på dagen kom ett till sms som meddelade att de skulle spela under Dansbandsveckan.

Hur tyckte Radio att det var att spela i Orrskogen?

- Bara att vara i Malung är fantastisk och responsen från publiken har varit enorm, svarar Kristoffer Järleby.

Efter spelningen kommer Bertil Elfström, Dansbandsveckans general och skapar, fram till Radio och gratulerar dem till en bra spelning och berättar att dansare har kommit till honom och berättat att de gillat Radio och tackar för att de tog in dem.

Radio vill beteckna sig som ett modern band och vill spela moderna låtar som de alla tycker om i bandet och som tilltalar danspubliken. Spelningar har kommit in då då och framtiden ser ljus ut och säkert kommer spelningen i Malung att fylla på deras spelplan.

Näst spelning är på Gräsmyr loge i Nordmaling i Västerbotten den 18 juli. Sedan bär det av till Björkängen i Gullaboås utanför Torsås i Kalmar län. Med tanke på att Radio åtgår från Skövde som har de lite att resa under juli månad.

Passa på att dansa till dem om ni är i närheten. Sveriges dansare behöver nya dansband och ungdomar som vill spela och glädja danspubliken.

Danslogen spelade in två videos som finns på Danslogens kanal på Youtube och som ni även kan lyssna på nedan.

"Magic" av Coldplay

"Made up mind" av Tedeschi Trucks Band

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Filmer från Malung

2014-07-14

Danslogen laddar upp filmer allteftersom från Dansbandsveckan i Malung. Från Guldklavegalan igår finns nu tre olika filmer från underhållningen tillgängliga. Det är Anna Sköld i Wizex, Olle Jönsson och Jack Vreeswijk samt Arvignarna och Elisa Lindström.

Danslogen har en massa olika filmer från tidigare danser och evenemang, så ni kan gärna gå in och titta på dessa också, om andan skulle falla på.

Nedan kan ni se Anna Sköld framföra ett potpurri av Siw Malmkvists populära gamla låtar.

Danslogen på Youtube »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Öppen konflikt inom dansbandsvärlden?

2014-07-14

Tre olika stilar, behöver det bli konflikt?

Foto: Angela Kempher, Danslogen

Expressen skriver att det pågår en öppen konflikt bland publik, arrangörer och band inom dansbandsvärlden. Att det är en tudelad värld där kampen pågår mellan de inbitna dansarna och "vanliga" fans.

Som kommentar till detta säger Thomas Deutgen:

– Det är fullständigt jävla korkat.

Läs hela artikeln i Expressen.

Norsk media har också hakat på och här kan ni läsa vad Dagbladet skriver.

18 kommentarKommentera denna nyhet

Bredsele Park ställer in på onsdag

2014-07-14

Den inplanerade dansen onsdag den 16 juli på Bredsele park till Sven-Rogers ställs tyvärr in.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Årets vinnare av Guldklaven 2014

2014-07-13

Nu har Guldklavegalan påbörjats och vi publicerar vinnarna allt eftersom de tillkännages.

Vinnarna av en Guldklave år 2014 är:

Årets Musiker:

 • Peo Gruvelgård, Jannez

SKAP-stipendiet:

 • Haidi Krohn och Kent Fingal

Årets Album:

 • Änglar och en massa kärlek, Arvingarna

Årets Sångare:

 • Olle Jönsson, Lasse Stefanz

Sveriges Radios Pris:

 • Callinaz

Årets Sångerska:

 • Elisa Lindström, Elisa's

Årets Låt:

 • Det måste gå att dansa till - Larz Kristerz

Juryns specialpris:

 • Viking Line Cinderella

Årets Dansband:

 • Sannex
  sannex

Många gratulationer till alla vinnarna från oss på Danslogen!

1 kommentarKommentera denna nyhet

En fd dansbandsbuss vandaliserad

2014-07-13

Torsdagen den 10 juli mellan 21-22 i Kolbäck har någon person eller flera totalt slagit sönder Dreams fd buss, med reg.nr KTB338.

Alla rutor är sönderslagna runt om, all instrumentinredning invändigt är sönderslaget till max. Personen/personerna i fråga har med en vass kniv gjort stickhål i samtliga däck men har misslyckats något så fruktansvärt på vänster framhjul. Där har däcket när personen i fråga skall punktera det EXPLODERAT så att framskärmen släppt och flugit med ett otroligt tryck in i väggen 20 meter bort! Personen i fråga har nog väldigt ont och det finns med lite tur även blod på skärmen som kan komma till nytta.

Polisen är underrättad och hoppas kunna hitta någon skadad person på lasarettet.

Nu efterlyses vittnen eller någon som känner dessa människor som gjort detta. Tips som leder till gripande erhåller belöning.

Tips skickas till polisen i Västmanland eller ring polisen direkt på telefonnr 11414.

13 kommentarKommentera denna nyhet

Danslogen är på plats i Malung

2014-07-13

Två tredjedelar av Danslogen har åkt till Malung för att bevaka årets danshändelse. Vi kommer självklart att lägga upp både bilder och nyheter här, men även i vår Facebookgrupp.

Så om ni vill följa löpande vad vi dokumenterar kan ni göra detta via vårt fotoalbum på Facebook:

Dansbandsveckan i Malung 2014

Inledningen i Grönlandsparken regnade tyvärr bort till stor del, men många flyttade in i värmen och gemenskapen i Öltältet istället.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Norges Gullskoenvinnare har korats

2014-07-13

Norge har sin egen motsvarighet till det svenska dansbandspriset Guldklaven, nämligen Gullskoen. Årets vinnare korades igår i samband med den stora dansbandsfestivalen i Sel och är följande:

 • Årets Dansband - Rune Rudberg Band
 • Årets Danslåt - Detta derre derre der med Ingemars
 • Årets Textförfattare - Ronny och Tommy Nilsen
 • Årets Arrangör - Fjøsen Pub, Jølster Servering
 • Årets Musiker - Odd Arne Sørensen i Ingemars

Gullskoen.no »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Birgitta Wollgård & Salut återuppstår i Öregrund

2014-07-13

Det gamla välkända dansbandet Birgitta Wollgård & Salut från Uppsala återuppstår den 14 juli i Öregrund. Uppträdandet sker i samband med Lions arrangemang Öregrundsmåndag kl 19.00-21.00 på Fyrskeppsudden.

Birgitta Wollgård & Salut var aktiva mellan 1972-1979. De hade en stor framgång med "My Whole World is Falling Down" som kom 1:a på Tio i topp 1974. De hade även en hit med "Om och om och om igen" som var en svensk version av ABBAs "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do". Birgitta var med på ABBA:s världsturné 1979 och körade tillsammans med Tomas Ledin och Liza Öhman.

Lions Öregrund »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Nu inleds Dansbandsveckan i Malung

2014-07-12

Söndag den 13 juli inleds den årliga Dansbandsveckan och tiotusentals dansare från när och fjärran vallfärdar till den sagolika folk- och dansfesten i Malung.

Det blir Tony Irving & Cecilia Ehrling och Thorleif Torstensson samt Top Cats som står för invigningen och underhållningen i Grönlandsparken enligt följande tider:

 • 13:00 Tony Irving & Cecilia Ehrling
 • 13:30 Thorleif Torstensson
 • 14:00 Top Cats

Sedan tar det stora och prestigefyllda dansbandspriset Guldklaven över. Vilka blir årets vinnare? Vad kommer att hända på årets gala? Sedan släpps alla dansband loss, totalt spelar 84 band under veckan, fördelade på sex dansbanor!

På söndagen spelar följande band:

 • Bana 1 Jenny Saléns - Blue Hawaii
 • Bana 2 Guldklaven
 • Bana 3 Casanovas - Date
 • Bana 4 Hanne Mette Band – Zlips
 • Bana 5 Callisto – Lill-Stickans
 • Bana 6 Tommys - Deléns

Om du inte redan har järnkoll på vilka dagar de olika banden spelar, se hela programmet på Danslogens sida för Folkets Park Orrskogen.

En fantastiskt rolig nyhet för i år är att dansbandens egen grammisgala - Guldklavengalan - kommer att direktsändas. Västerbottensnytts Kurt Sundin (På Dans med Kurt) är en av eldsjälarna som gjort det hela möjligt. Galan sänds söndagen den 13 juli kl 18:30-20:30 i Sveriges Radios P4 och på SVT Play. Läs mer om detta på SVT. Sändningen kan ni se via denna länk.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Resterande danser i Fruktåker är inställda

2014-07-12

Hedins meddelar att morgondagens dans (söndag den 13 juli) på Fruktåkers loge i Vreta Kloster är inställd enligt önskemål från arrangören.

Den nästkommande dansen med Kenneth Hertz som skulle gått av stapeln den 27 juli är också inställd.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Mycket på gång med Magnus Carlsson

2014-07-11

Magnus Carlsson är just nu högaktuell och har många bollar i luften. Såväl egna uppträdanden som soloartist, som en stundande allsångsturné, tv-medverkan och lite annat.

På måndag den 14 juli medverkar han som en av gästerna i programmet Lotta på Liseberg som direktsänds från Stora Scenen på Liseberg i Göteborg.

På tisdag den 15 juli har hans sommarshow Tillsammans premiär. Detta är en allsångsturné där också Linda Bengtzing och Shirley Clamp medverkar som gästartister. Turnén gästar 11 olika ställen och startar i Lysekil och pågår fram till och med den 30 juli där turnén avslutas i Ljusterö. Det är dessutom gratis entré till evenemanget.

I Aftonbladet kan man också läsa att Magnus laddat inför sommarens show med en personlig tränare, ingen mindre än Marcus Olausson mer känd som Hercules, från tv-programmet "Gladiatorerna". Med hjälp av honom har Magnus trimmat bort 20 kilo!

Redan i slutet av november drar han sedan ut på en rikstäckande julturné men denna kommer vi att skriva om längre fram, så klart.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Missa inte Kindbergs fest i Malung

2014-07-11

Varje år anordnar Kindbergs en underbart trevlig fest i Jägrastugan i Malung för alla sina fans. Det blir både mat och underhållning av olika slag.

För dem som vill övernatta i stugan så kostar det endast 150 kr per natt och stugan står till förfogande under hela veckan. Kindbergs har också ordnat med gratis busstransport till och från Orrskogen varje kväll.

Representanter från Danslogen har varit på plats flera gånger och kan intyga att evenemanget är både välbesökt och mycket trevligt! Vi finns på plats där i år igen. Ni kan läsa allt om den festen i en tidigare publicerad nyhet på Danslogen.

Nedan kan ni se exempel på underhållningen i små filmklipp från en tidigare fest.

Missa inte detta tillfälle. Kindbergs hälsar alla välkomna. Först spelar de på Dansbandsveckan på måndagen och sedan underhåller de på sin egen fest på eftermiddagen på tisdagen. Varje år brukar de utmana ett annat dansband för att tävla mot dem i olika grenar. I år blir det Donnez som dyker upp på festen och deltar i allt spexande. Donnez har tagit det hela på allvar och nedan kan ni se en video på hur de har laddat upp.

För mer information om bokning av boende, se Kindbergs Facebooksida.

1 kommentarKommentera denna nyhet

P4 Dans direktsänder från Guldklavegalan

2014-07-10

På söndag den 13 juli får vi höra P4 Dans i direktsändning från Guldklavegalan som hålls på Dansbandsveckan i Malung.

Bland prisutdelarna finns Charlotte Perrelli, Svenne Hedlund och Top Cats. Uppträder gör bland andra Olle Jönsson, Arvingarna, Streaplers och Elisas.

Programledare är Thomas Deutgen och artisten Gunhild Carling och programmet sänds kl 18.30-20.30.

P4 Dans »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

restaurant_468x60