Arkiv

Dansnyheter 2014

Dansnyheter 2013

Dansnyheter 2012

Dansnyheter 2011

Dansnyheter 2010

Dansnyheter 2009

Dansnyheter 2008

Dansnyheter 2007

Dansnyheter senaste 7 dagarna

Med Drifters på Täfteå Loge

2011-09-21

När Drifters spelade upp till dans i Täfteå loge den 27 augusti så var det drygt 900 besökare som samlats för att dansa till dem. Kurt Sundin från SVT Västerbotten var på plats och har gjort ett reportage.

- Det blev ganska snabbt trångt och varmt på dansgolvet. Med så många dansare är det inte lätt att kunna ta ut stegen, men som jag såg det genom kameran så verkade de flesta trivas i alla fall, berättar Kurt.

- Jag fick ett samtal med bland annat Erica och Ronny i bandet, samt Linus (som är Ericas sambo och pappa till barnet) om hur det är att vara ute på turné med en baby.

Se hela reportaget nedan.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

På besök i Storfors Kulturhus

2014-12-22

Foto: Markus Redman

Markus Redman har varit på besök i Storfors Kulturhus och vill gärna dela med sig av sin upplevelse till Danslogens alla besökare. Som vanligt uppmuntrar vi alla som vill att skicka in material till oss också.

I dag tänkte jag ta er med till den värmländska orten Storfors. Orten där Inlandsbanan och riksväg 26 går förbi. I entrén till Folkets Hus eller Storfors Kulturhus som man bytt namn till för några år sedan sitter Kerstin och Sven Karlsson. De är arrangörer för söndagsdansen i Korpen Karlskogas regi.

Tidigare höll man till i Karlskoga och Degerfors, men efter att dessa lokaler byggts om och förändrats har man i snart 10 års tid dansat i Storfors Folkets Hus. Hit kommer det dansant folk på en radie av c:a 80-90 mil. Man har ett ungefärligt publiksnitt på 160 personer vilket är riktigt bra för motionsdans i dag. Dels även på storleken på danslokalen.

Sven och Kerstin är riktiga veteraner när det gäller att arrangera dans. De är inne på sitt 36:e år som arrangörer. Det är inte många som man mäta sig med det. Efter alla dessa år har de verkligen koll på vilka orkester de ska boka för att publiken ska trivas hos dem.

- Dansband som spelar mogen dansmusik och som även kan spela gammaldans, det är viktigt. När vi började arrangera danser spelades det tre gamla och en modern, sedan blev det tre moderna och en gammal och nu är vi väldigt moderna av oss, banden spelar fyra moderna och en gammal, berättar Sven.

Just denna söndag som vi är på besök är det Gideons orkester från Eskilstuna som står på scenen. Detta är en mycket väletablerad orkester som har existerat sedan 1968. Det märks på applåderna när bandet entrar scenen att dom är populära hos publiken. ”Tänker du på mig ibland” och ”Än i dag” får inleda dansen. Sångaren Peter Berg tar till orda och hälsar publiken välkomna och talar samtidigt om att han skadade sitt finger under uppackningen men att det trots det ska gå bra att genomföra kvällen.

Det är fullpackat på dansgolvet och det är inte många som står och väntar på att få dansa. De som står efter ena väggen är mest damer som väntar på att ta chansen att bjuda upp eller bli uppbjudna i nästa dans. Jag får mig en pratstund med en av damerna som kommer från Karlstad. Det är ett toppenställe att dansa på. Alltid så trevlig publik, fina orkestrar och helnykter publik. Det är ett litet underskott på herrar denna afton.

- Fler herrar får gärna komma hit och dansa säger en av damerna, och ber mig skriva det.

I danssalongen är det full fart på golvet. Robert Hallblad svänger till det med saxen när han inte spelar gitarr, dragspel och sjunger. Övriga medlemmar i Gideons är Conny Eriksson på trummor och sång. Hans Östlund trakterar klaviaturen och gitarren. Peter Berg står för bas, sång och kapellmästeriet, något han också gjort sedan starten 1968. Bandet är riktiga publikfavoriter och ett säkert kort här i Storfors. De är inbokade varje säsong.

Man har i stort sett samma band vår och höst. Sedan försöker man alltid boka in ett eller två nya band för att få lite variation på det hela.

Vi har kommit fram till pausen. Men innan dess skall det spelas något som i folkmun kallas ”kaffevals”. Orkestrarna brukar allt som oftast att spela gammeldanslåtarna i en viss ordning och då brukar det falla sig bra med lite vals innan pausvilan.

I ett intilliggande rum står kaffekorgar uppradade på varje bord. Någon saft och vattenflaska skymtas också. Här har man ingen servering utan folk tar med sig sitt eget fika, vilket fungerar mycket bra. Detta är inget unikt för Storfors utan så här är det på fler ställen runt om i Sverige.

Efter pausen bjuds det upp igen. Gideons drar igång musiken, och likt en getingsvärm fylls golvet i Galejan av danssugna mogendansare. Till Storfors är alla välkomna för att dansa. Man behöver inte vara medlem i Korpen eller något annan förening. Det är bara att styra kosan mot Storfors på söndagarna för det är då det dansas i kulturhuset. Förr hade PRO Storfors danser på fredagarna men på grund av sval publiktillströmning fick man lägga ner dessa. Även Kulturhusets egna danser är få. Det brukar arrangera dans ungefär två till tre gånger per år. Då till lite mer modernare dansband och öppen pub. Detta sker i samband med knallemarknaden i september och på juldagen.

Man dansar en vårsäsong från början av januari till slutet av april, sedan börjar höstsäsongen i mitten av september och pågår fram till mitten av december. Samtliga danser är söndagsdanser med undantag för dansen på Annandag påsk som infaller på en måndag. På ett år blir det över 30 danstillfällen.

Sven och Kerstin Karlsson avslutar med att hälsa alla välkomna till Storfors Folkets Hus som de fortfarande kallar stället. Även om det är mycket folk på söndagarna finns det plats för fler. Vårens danser börjar den 11 januari med Skånebandet Hedins.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Idag är det årets kortaste dag!

2014-12-21

Foto: Angela Kempher, Danslogen

Den 21 december infaller vintersolståndet och vi har därmed årets kortaste dag idag sett utifrån antalet timmar med dagsljus.

Sedan vänder det och vi börjar gå mot ljusare tider igen! Underbart för dem av oss som inte gillar vintermörkret.

Vill ni läsa in er på fakta om vintersolståndet så finns det en massa intressant att ta del av på Wikipedia.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Janne Martins med nytt album

2014-12-21

Janne Martins från Upplands Väsby har kommit med sitt andra album, "Till alla dem som jag höll av". Skivan är producerad och arrangerad av Martin Klaman och inspelad i Wet Room studio, Stockholm.

På det nya albumet finns det 12 spår och det inleds med fina "Mälarö kyrka" som Lenne Broberg hade en stor hit med 1968. Janne Martins har i den här versionen tagit hjälp av kören Järva Röster.

Bland övriga låtar finns t.ex. "Hallå" (Vikingarna), "Oklahoma" (Lasse Stefanz), "Jag ger dig en blomma" (Sten & Stanley) och "Nyanser" (Streaplers). Dessa kompletteras med nyskrivet material av bland andra Åsa Karlström, Mats Larsson och Carl Lösnitz. Titelspåret är en gammal låt med Ingmar Nordströms där den svenska texten är skriven av Östen Warnerbring.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Dans runt granen med P4 Dans

2014-12-20

På söndag den 21 december bjuder P4 Dans upp till traditionsenlig dans runt julgranen med våra mest folkkära dansband. Mycket musik som garanterad får dig i stämning.

Programledare är Thomas Deutgen och programmet sänds som vanligt kl 19.30-21.00.

P4 Dans »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Dansgala på Tele2 Arena inställd

2014-12-19

Dansgalan på Tele2 Arena den 20-21 mars 2015 är inställd. Köpta biljetter återlöses via resp inköpskanal.

Bjud upp »

2 kommentarKommentera denna nyhet

Årets Grammisnomineringar i kategorin dansband

2014-12-17

Årets nomineringar till en Grammis 2015 i kategorin "Årets Dansband" är:

  • Arvingarna - "Änglar och en massa kärlek"
  • Elisa's - "Det ska va lätt"
  • Larz Kristerz - "40 mil från Stureplan"
  • Lasse Stefanz - "Honky tonk rebels"
  • Scotts - "Tre år senare"

Grammis 2015 »

0 kommentarerKommentera denna nyhet

Ingvars Dancing Team avslutar efter 43 år

2014-12-16

Ingvars Dancing Team i Kristianstad har sin sista kursavslutning nu på onsdag den 17 december. Populära Canyons spelar upp till dans på Sommarlust denna kväll och allmänheten är välkomna att delta. Under dessa 43 år har 50 000 elever deltagit i kurser .

Den outtröttliga dansmentorn Ingvar Andersson, 81 år, måste vara en av dansens främsta ambassadörer i vårt land. Han har varit danslärare i över 40 år och har såväl foxtrot och bugg, som jive, vals och salsa på programmet.

I fortsättningen kommer han tillsammans med sitt barnbarn Louise att ta emot bokningar för bröllopsdanser, möhippor, svensexor, grupper och undervisning i skolor.

1 kommentarKommentera denna nyhet

Holidays med nytt album

2014-12-15

Holidays från Åmål har kommit ut med ett nytt album, "Allting kan hända". Skivan är producerad och arrangerad av Martin Klaman och inspelad i Wet Room studio, Stockholm.

Albumet består av 12 spår där 8 är nyskrivna och sedan finns där några covers också. Man gör egna versioner av "Vill du komma tillbaka" (Donnez), "Har jag sagt till dig" (Hasse Andersson), "Kärleken bor i dig" (Cavalkad) och "Dig ska jag älska" (Lasse Stefanz). I övrigt innehåller skivan originallåtar av bland andra Mats Larsson, Thomas Berglund, Ulf Georgsson, Jonas Lindau, Agneta Mårtensson, Maritha Johansson och Magnus Ekwall.

0 kommentarerKommentera denna nyhet

restaurant_468x60