Forum » Dansband

Vill du kunna skriva och delta i diskussioner på forumet? Du behöver då vara medlem på Danslogen och vara inloggad.
Bli medlem.

Ämne:

Sättning av musiker

Författare Inlägg
GK Skapat: 2016-07-17, 09:29
Då vi varit ute under många år och dansat & lyssnat på många dansorkestrar så har jag alltid gillat sättningen med 5 musiker på scenen dvs Trummor,Bas,Sologitarr,Keyboard plus vokalist med akustisk gitarr.Många band idag har gått ned på 4 stycken vilket märks tydligt då många av bandens sångare skall spela sologitarr och sjunga samtidigt vilket gör att många inte orkar eller kan leverera samma goa sound längre och det gäller även blås som är ovanligt idag.Smaken är som baken givetvis men om ekonomin styr hur bra det låter från scenen så är vi illa ute då vi snart kan ha en duo eller trio framför oss som "dansband" och det vore tråkigt för alla som gillar bra dansmusik.
Hollywood Skapat: 2017-01-07, 11:49
Förstår ditt resonemang. Fem musiker är ju de ultimata...

Sen finns de ju de sångare som bättre och sämre klarar av ett solo instrument samtidigt som dem sjunger leadsång.

Men som du skriver så e de helt enkelt ekonomin som styr, varför många band därför valt att gå ner till fyra personer. Sviktande publik pga det finns så mycket annat att göra på fredag/lördagkvällar eller vardagskvällar oxå... vilket gör att arrangörerna måste höja entrén.. samtidigt som hen måste tvingas avstå att boka dem banden som kostar mest. Därför blir banden utan jobb... och tvingas gå ner i gage... eller oxå minska antalet medlemmar.

Man kan som oinsatt i branschen tycka det är dyrt med 30-35 tusen för en spelning. (Gaget ligger ungefär där idag för ett mellanstort band).

Men då ska man veta att av 30 tusen är de enbart ungefär 60% som går till löner. Resterande går till att hålla företaget igång, med alla affischer, försäkringar, diesel, avbetalningar på fordon, musikutrustning etc...

60% av 30000.. sen skall sociala avgifter betalas... och så är man fem personer.. och kanske oftast en chaufför oxå... sen den faktiska arbetstiden som ändå får lov att räknas från man lämnar hemmet tills man kommer hem igen.. kanske i genomsnitt är 15 timmar... Då får man ungefär en timlön på 140... Helg/Natt/kväll oftast...
Sixten Skapat: 2017-01-12, 12:19
Får jag fråga Hollywood vart du har informationen att ett "mellanstort" band tjänar 30 000:- per spelning i från?
Börje Skapat: 2017-01-14, 15:27
GK! Alltid detta om hur ett band ska vara. Det är bara att betala mer i inträde för att gå på dans. Det är löjligt billigt att gå på dans i dagsläget. Det är bara att jämföra med andra evenemang t.ex. fotboll. Hur många är så billiga som dans till dansband?
lassas Skapat: 2017-01-15, 09:19
Börje.Är det därför dansbanorna är fyllda till brädden med dansare!
Börje Skapat: 2017-01-16, 00:48
Priset har knappast något att göra med hur många som kommer på en dans.

Folk ska ha fem man i bandet, det ska vara si och det ska vara så och dansstället ska vara si och så.

Höja priset så får vi bort alla som gnäller från dansbanorna. För egen del betalar jag gärna mer om jag får mer utrymme på dansgolvet och slipper stångas med gnällspikar.
Bosse Skapat: 2017-01-16, 08:47
Börje, nu motsäger du dig själv. Först skriver du att priset inte har någon betydelse för hur många som kommer på en dans. Sedan föreslår du en höjning av priset för att få bättre utrymme på dansgolvet vilket du väl knappast hade fått om priset inte hade haft någon betydelse.
lassas Skapat: 2017-01-16, 09:06
Börje.Det talas om momsen på dans,du kanske ska föreslå Trängselskatt!