Arkiv dansnyheter

Dansnyheter 2021

Dansnyheter 2020

Dansnyheter 2019

Dansnyheter 2018

Dansnyheter 2017

Dansnyheter 2016

Dansnyheter 2015

Dansnyheter 2014

Dansnyheter 2013

Dansnyheter 2012

Dansnyheter 2011

Dansnyheter 2010

Dansnyheter 2009

Dansnyheter 2008

Dansnyheter 2007

Dansnyheter i juli 2016

Antal nyheter: 36

Sammanfattning av Dansbandsveckan

2016-07-27

Entén till Orrskogen från insidan

Den 31:a Dansbandsveckan är avverkad. Antalet besök på dansbanorna minskade en aning från tidigare år. Besökssiffrorna blev

2016 2015
Söndag 4 161 4 005 +156
Måndag 7 382 7 990 -608
Tisdag 6 160 6 546 -386
Onsdag 7 750 8 106 -356
Torsdag 6 767 6 377 +390
Fredag 6 262 7 993 -1 731
Lördag 6 175 7 710 -1 536
Totalt 44 567 48 728 -4 160

En undran är om antalet besökare kan fortsätta öka från år till år? Någon stans finns en topp. Dessutom skulle nog Dansbandsveckan må bra för sin egen skull om besökstalen inte slår rekord. Trots allt är en fullpackad dansbana inte det roligaste ur en dansares synvinkel även om arrangörerna uppskattar det. Lite mer än 1 500 mindre besökare under de två sista dagarna var något som märkets i utrymmet på dansbanorna.

Till årets Dansbandsvecka hade fler toaletter byggts. Vid bana fyra hade ett extra utrymme för dansarna till höger om banan byggts. Det gav två nya ingångar till dansbanan. Utrymmet var uppskattat av dansarna, vilka även kan gömma sig där om det skulle regna. Någon påpekade att det inte hade varit dumt med lite mer dansgolv, om något ska byggas ut.

Dansbandsveckan provade även på att introducera dans för ungdomar och att erbjuda ett alternativ till att ”hänga på stan”. Alla malungsungdomar mellan 12 och 17 erbjöds ett gratis veckokort till Orrskogen, vilket 250 ungdomar utnyttjade. Det låter fantastiskt. Ungdomar mellan 12 och 15 år var tyvärr tvungna att ha någon förälder med sig. Att gränsen nedåt ligger på 12 år beror på att Socialstyrelsen anser att ljudvolymen är för hög för yngre barn.

Erica Sjöström, sångerska i Drifters, höll sångskola. Mellan två lektioner åkte Drifters och Erica till Hågelbyparken utanför Stockholm för en spelning på tisdagen och direkt efter den åkte de tillbaka till Malung där de spelade på torsdagen.

Tony Irving hade utökat sin dansskola med swing. Det var för ett nytt koncept Dansbandsveckan vill prova på, att erbjuda annan dans än bara dans till dansband. Gunhild Carling med familj hade bjudits in. Under lördagskvällen spelade de på bana 4 tillsammans med Martinez. Det var lite glest med dansare på dansgolvet när Gunhild Carling Family spelade. Framför scenen samlades en klunga med folk och tittade på. Några par dansade swing medan flertalet dansade bugg eller en snabbare foxtrot. Många stod utanför dansgolvet och verkade inte veta vad de skulle göra. Det verkade som om satsningen på annan dansmusik inte slog så väl ut.

Donnez fick i år spela på dansbana två tillsammans med Sannex. Anledningen var att Donnez nyss varit i USA och spelat och inte hann hem i tid för att spela på ordinarie plats på dansbana ett. Donald Laitila har även överansträngda stämband och håller igen med sjungandet varvid Donnez har förstärkt bandet med sångare Martin Nilsson.

Årets Dansbandsvecka inledes i Grönlandsparken under söndagen med Casanovas som värmde upp den stora publiken inför uppträdandet med softrockbandet Smokey. De behöver nog ingen närmare presentation. Smokey gör tre framträdanden i Sverige och ett av dem blev i Malung; egentligen fyra då ett var i Grönlandsparken och ett under Guldklaven.

Guldklaven 2016 hade i år ett nostalgitema. Thomas Deutgen skiftade kläder mellan sina konferenciersframträdanden och inträde gamla scenkläder som han lånat av Dennis Janebrink i Flamingokvintetten. Nostalgimusik framfördes av bland annat Paul Paljett och Jigs.

Tältet i Grönlandsparken bjöd på konsert med dansbanden Arvingarna på tisdagen och Scotts på torsdagen. Arvingarna var förstärkta med sångerskorna Josefine Hansson och Emma Askman före detta medlemmar i dansbandet Face84.

Tältet kunde i år stoltsera med femton olika rätter på meny. Förfriskningar fanns bland annat i form av ett dussintal ölsorter bland annat färsköl från lokalt bryggeri. Utanför tältet mot scenen i Grönlandsparken var en VIP-hylla uppförd. Den blev så populär att man överväger att bygga en större till nästa år.

Drifters som alltid bjuder på något spektakulärt eller överraskande vid sitt uppträdande i Grönlandsparken hade i år ett smurftema.

På onsdagen anordnades Buggruset är en löpartävling på fem kilometer. I år hade Hemköp ställt upp två kundvagnar fullastade med matvaror. Utmaningen var att den som lyckades släpa en kundvagnen de fem kilometerna fick innehållet i kundvagnen. Om nu någon tror att Buggruset är en tävling utan klass kan vi berätta att vinnaren sprang på tiden 14,29 minuter.

Bland utställarna i Grönlandsparken kan nämnas IOGT som blandade alkoholfria drinkar och gjorde reklam för sin egen cider GT. De berättade att nästa år ska de ha chotts gjort på grönsaker. De berättade även att de vill delta på danser och stå för en del av förtäringen. Detta är något vi eventuellt kommer att återkomma till. Lite mer hälsosamt utbud vore önskvärt.

Dansbandsveckan avslutades med det traditionella fyrverkeriet. Arrangörerna har valt att lägga fyrverkeriet sist på kvällen - klockan 2 på natten. Tidigare sköt man av fyrverkeriet klockan 24.00 och sedan kunde man fortsätta dansa. I och med att fyrverkeriet ligger klockan 2 blir det inga band som spelar längre än till klockan 2 vilket banden på bana tre framförallt brukade göra. En del tycker detta är bra. Frågan är dock om inte ett speciellt moment har försvunnit. Att banden spelade över och under den tiden ”lekte” med sin musik då inget krav fanns att spela dansbandsmusik och skapade en speciell stämning har försvunnit som var uppskattat under Dansbandsveckan. Många dansare såg fram emot lördagskvällen och dess speciella avslutning.

Dansbandsveckans grundare Bertil Elfström var extra glad över att Olle Jönsson i en intervju hade påpekat hur fantastiskt rent det alltid var i Malung och konstaterade även att Dansbandsveckan var livsviktigt för dansbandsbranschen.

Som avslutning kan vi konstatera att vädrets makter var på Dansbandsveckans sida med strålande sol och väldigt varm vissa dagar.

Danslogen »

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5483

Kjell Malmborg går i pension

2016-07-30

Kjell Malmborg

Foto: Angela Kempher

Kjell Malmborg, sångare i Bengt Hennings har bestämt sig för att gå i pension. Bandet söker nu en ny sångare.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5486

Löpsjöstorparns firar 70 år

2016-07-28

Löpsjötorparns tillhör ett av Sveriges absolut äldsta ännu aktiva dansband. Detta firas med med jubileumsfest på Dahls Loge i Katrineholm lördagen den 30 juli med mat, dans och skivsläpp. En rykande färsk CD kommer att finnas att köpa.

Det hela startade 1946 då Erik (Löpsjötorparn) Andersson började spela upp till dans på närliggande dansbanor.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5437

Kongahälladansen - dansmara i Kungälv

2016-07-27

Kongahälladansen gick av stapeln 2013 för första gången. Tanken är att det ska vara en återkommande dansvecka, varje år vecka 30, alltså veckan efter Dansbandsveckan i Malung.

Arrangören Tommy Augustsson berättar:

- Publiktillströmningen har stadigt ökat och vi har fått så mycket beröm och många som säger att de vill komma tillbaka, så naturligtvis har vi valt att fortsätta arrangera Kongahälladansen.

- Vi hälsar alla varmt välkomna till ännu en dansant minivecka!

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5479

En dansares dikt

2016-07-27

Nu när Dansbandsveckan är slut i Malung för denna gång, är det många som ser tillbaka och sammanfattar veckan som varit. Många längtar redan till nästa år och planerar sin semester utifrån denna vecka.

Danslogen har fått ta del av en dansares personliga sammanfattning i form av en vacker dansdikt av Annika Wiss.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5484

Sannex har ny basist

2016-07-26

Sannex har presenterat sin nya basist Andreas Andersson och skriver:

Vi är otroligt glada över att kunna presentera en gammal bekantskap tillbaka till Sannex.

Andreas, eller Lill-Klas som han kallas har ägnat sig åt familjelivet i några år, men är nu redo och otroligt sugen på att komma ut och möta publiken igen.

Andreas kommer att göra sin första spelning i Mariestad den 19 augusti.

Mer information inom kort.

Mycket nöje!

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5485

Årets musiker 2016 Andreas Klar underhöll på Guldklaven

2016-07-25

Tillsammans med Mia Sandström framförde Andreas Klar Barbados gamla låt Kom nära på Guldklavegalan.

Andreas Klar passade även på att emot en Guldklave för årets musiker.

Mia och Andreas är medlemmar i dansbandet Mickeys.

Klicka på bilden för att se videon som Danslogen har filmat och gjort.

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5482

Årets kvarglömda effekter under Dansbandsveckan

2016-07-24

Foto: Danslogen

Som vanligt glömmer dansare kvar saker i parken under Dansbandsveckan. Så även i år.

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5481

Sol och värme i Grönlandsparken

2016-07-23

Foto: Danslogen

Här kommer några bilder från Grönlandsparken, från avslutsdagen lördagen den 23 juli. Det var soligt och varm och många valde att slänga av sig kläderna och i vanlig ordning så var humöret på topp hos besökarna på Dansbandsveckan som slöt upp för att se på dagens populära gratisunderhållning i parken.

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5480

Elisa Lindström medverkar i Sommarkrysset

2016-07-22

Elisa Lindström kommer nu på lördag den 23 juli att medverka i Sommarkrysset. Programmet direktsänds från Gröna Lund i TV4 med start kl 20.00

Sommarkrysset »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5478

Sven-Ingvars får pris

2016-07-21

På fredag den 22 juli tilldelas Sven-Ingvars priset Fridolf Rhudin. Priset kommer att delas ut i samband med Bondkomikfestivalen i Värmländska Munkfors.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5476

Holidays dubblerar i Malung

2016-07-20

Line & Grabbarna har tyvärr tvingats ställa in sin spelning i Malung pga sjukdom. Detta innebär att Holidays kommer att spela på bana 6 både torsdag och fredag.

Dansbandsveckan »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5474

Lite blandade bilder från Guldklavegalan

2016-07-19

Foto: Danslogen

Danslogen var på plats och fotade och filmade under Guldklavegalan i söndags. Vi kommer att lägga ut någon film därifrån senare, men först några bilder från galan.

Mycket populära Smokie var på plats och spelade upp några av sina absolut bästa låtar till publikens jubel. De framförde bland annat "Living Next Door to Alice" och "If You Think You Know How to Love Me".

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5475

Årets vinnare av Guldklaven 2016

2016-07-17

Foto: Danslogen

Här är alla värdiga vinnare av det prestigefyllda priset Guldklaven som delades ut under galan som inledde årets Dansbandsvecka i Malung.

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5472

Många arrangemang under dansveckan i Malung

2016-07-17

Förutom danskvällarna i Orrskogen och dagunderhållningen i Grönlandsparken så ordnas det mängder av kringarrangemang under veckan.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5465

Bjarnez till LS Tonart

2016-07-16

Bjarnez från Brålanda har skrivit kontrakt med LS Tonart som kommer att sköta deras bokningar.

Bjarnez »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5469

Jan Öjler död

2016-07-15

Jan Öjler är död. Han var kapellmästare för Jan Öjlers på 60- och 70-talet. Bandet hade flera låtar på Svensktoppen, den mest kända är "Natten har tusen ögon" från -68. Jan Öjler blev 70 år.

Borås tidning »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5470

Man med Parkinson blev hjälpt av dans

2016-07-15

Här kommer en helt fantastisk historia om en man som vägrade acceptera läkarnas dom över honom då han fick diagnosen Parkinson och bedömdes ha fem år kvar att leva som normalt.

Istället började han dansa och tog kontroll över sin kropp!

Se den otroliga berättelsen på videon nedan.

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5466

Chilla ner med Arvingarna

2016-07-14

Arvingarna har startat en tillfällig stödlinje dit man kan ringa in och få råd av de olika bandmedlemmarna i frågor som kan kännas jobbiga.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5467

Dags för årets Dansbandsvecka i Malung

2016-07-14

Söndag den 17 juli inleds den årliga Dansbandsveckan och tiotusentals dansare från när och fjärran vallfärdar till den sagolika folk- och dansfesten i Malung.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5460

Sannex skakas av intern strid

2016-07-13

Ett av Sveriges populäraste modernband, Sannex, som också vunnit Guldklaven för "Årets Dansband" de två senaste åren i rad under Dansbandsveckan i Malung skakas nu av en intern strid där basisten Christian Olsson har fått sparken och han har valt att kontra med att stämma bandet på 200.000 kronor.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5464

Dansen på Lane Loge läggs ned

2016-07-13

Årets danser på Lane loge blir de sista. Logen har funnits sedan 1984 och har drivits av Anette Hansson de senaste 6 åren.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5462

Casanovas och Andreas Olsson utmanar på Svensktoppen

2016-07-13

En av veckans utmanare till Svensktoppen är Casanovas/Henrik Sethsson och Andreas Olsson från Sannex som testar sin låt "Tills jag kommer hem".

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5461

Lasse Stefanz bojkottar Guldklaven

2016-07-12

I Expressen kan man läsa att Lasse Stefanz bojkottar Guldklaven på grund av att de enligt Olle Jönsson inte har blivit nominerade i år, trots strålande skivförsäljning.

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5463

Allsångskvällar med Titanix

2016-07-12

Titanix arrangerar Allsångskvällar i Valdemarsviks centrum i sommar. Med start måndagen den 18 juli blir det fyra måndagar i sträck.

Titanix kommer att arrangera dessa evenemang med stöd av kommunen, Valdemarsviks Sparbank samt ett antal företag.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/4902

Västkustens dansfestival 12 - 16 juli

2016-07-11

Lane Loge utanför Uddevalla har en egen dansbandsvecka som de kallar Västkustens dansfestival. Den startar på tisdag den 12 juli. Där bjuds det upp till dans varje kväll mellan 21-01 till populära dansband. Sannex och Blender spelar kl 20 - 01.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5459

Sista dagen att rösta på Guldklaven 2016

2016-07-10

Idag den 10 juli är det sista dagen att rösta på kandidaterna till Guldklaven 2016. Varje samtal kostar 9.90 varav 8.50 går till Radiohjälpen. Kategorierna Årets låt och Årets dansband kan man rösta på ända fram till under Guldklavengalans sändning den 17 juli.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5446

Dansbandsvecka i Gräsmyr

2016-07-09

Inför Sveriges stora Dansbandsvecka som startar söndag 17 juli i Malung, kör Gräsmyr Loge utanför Umeå en egen mindre dansbandsvecka som startar på onsdag den 13 juli. Där bjuds det upp till dans varje kväll mellan 21-01 till populära dansband.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5457

Ny skiva med Voize

2016-07-08

Voize har kommit ut med ett album som heter "En dag". Det är producerat och arrangerat av dem själva och består av en blandning av nytt material och några av publikens favoritlåtar.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5456

Country med Olle och Christer i P4

2016-07-08

Foto: Göran Axelsson, Danslogen

Söndagen den 3 juli sändes programmet "Musikspecial i P4" med programledarna Alexzandra Wickman och Kalle Moraeus. Gäster i detta program var Olle Jönsson och Christer Ericsson från Lasse Stefanz. Programmet går att lyssna på i efterhand med nedanstående länk.

Musikspecial i P4 Country »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5451

Jontez ersätter på Gröna lund

2016-07-07

Idag, torsdag 7 juli, så spelar Jontez istället för Mats Bergmans på Gröna lund.

Jontez »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5455

Black Jack på TV4

2016-07-04

Torsdag den 30 juni medverkade Black Jack i TV4:s populära morgonprogram "Nyhetsmorgon".

Danslogen passade på att få en pratstund med grabbarna medan de packade ihop bussen efter tv-framträdandet och innan de styrde kosan mot spelningen i Forsbacka som skulle inleda deras sommarturné.

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5448

Omröstning till Guldklaven 2016

2016-07-03

Nu är det möjligt att rösta på de nominerade till årets upplaga av Guldklaven. Varje samtal kostar 9.90 varav 8.50 går till Radiohjälpen. Omröstningen pågår fram till söndag den 10 juli kl 24.00. Kategorierna Årets låt och Årets dansband kan man rösta på ändra fram till under Guldklavengalans sändning.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5418

Nytt album med Thor-Görans

2016-07-02

Thor Görans nya album heter "Lika barn leka bäst" (Atenzia). Det är producerat och arrangerat av bandets egen låtskrivare Peter Grundström tillsammans med Marcus Person.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5447

Lasse Stefanz fyller 50 år

2016-07-02

Foto: Helmuth Petersson

Lasse Stefanz firar 50-års jubileum nästa år. Som en storslagen inledning på jubileumsåret så kommer de att bjuda på en 90 minuter lång konsert på Trettondagsafton den 5 januari 2017. One night only ges i Kristianstad Arena och bandet kommer att spela sina största hits.

Läs hela artikeln »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5436

Årets SKAP-stipendiat - Mona G

2016-07-01

Årets vinnare av SKAP-stipendiet är Mona G. Hon kan inte vara med på Guldklavengalan utan överaskades under en allsångskväll igår där hon fick priset av Torgny Söderberg och Dan Bornemark från SKAP. Priset är på 20 000 kr.

Mona G »

Länk till denna nyhet: https://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5445