Arkiv dansnyheter

Dansnyheter 2021

Dansnyheter 2020

Dansnyheter 2019

Dansnyheter 2018

Dansnyheter 2017

Dansnyheter 2016

Dansnyheter 2015

Dansnyheter 2014

Dansnyheter 2013

Dansnyheter 2012

Dansnyheter 2011

Dansnyheter 2010

Dansnyheter 2009

Dansnyheter 2008

Dansnyheter 2007

Antal nyheter: 1

Premiärkväll med Jannez på Danshallen i Karlskoga

2021-10-02

Jannez

Foto: Angela Kempher, Danslogen

I fredags den 1 oktober öppnade Danshallen Karlskoga upp sina portar igen för fullskaliga danskvällar till levande dansband, nu när restriktionerna tagits bort. Först ut bland höstens danskvällar var jämtländska Jannez.

Danslogen var på plats och för oss var detta också ett helt nytt dansställe att besöka, så det var extra spännande!

Innan dansen började passade vi på att prata med såväl dansarrangören Karin Bergstedt som killarna i bandet.

Karin berättade att hon driver Danshallen som ett rent hobbyprojekt vid sidan av andra jobb, som en fabrik i Polen, fastigheter i närområdet mm.

Berätta hur det hela startade.

- Jag hade aldrig ens varit i närheten av dansband men hade en kollega som jämt dansade och pratade om detta. Till slut blev jag nyfiken och bad honom visa mig några danssteg och på den vägen är det! Började dansa för drygt 5 år sedan och är fast sedan dess!

Vad fick dig att dra igång danser själv? Det är ändå ett stort steg från att börja dansa.

- Lokalen som jag har danserna i, ägde jag redan. Det var faktiskt min pappa som byggde den för länge sedan. Det krävdes inte så mycket ombyggnad heller för att den skulle fungera som dansställe. Mest fokus lade jag på att få till ett bra dansgolv och jag har fått mycket beröm för att det har så bra yta, ett specialmedel jag använder och stryker ut på golvet några gånger per år bara.

- Dans för mig är ren avkoppling! Det är något jag gör för att koppla bort tankar på jobbet och annat. Jag ser det inte som att driva ytterligare ett företag, fast vi har olika danskurser också, avslutar Karin.

Hur var det backstage hos bandet innan spelningen startade då?

Alla grabbarna i bandet var glada och förväntansfulla, som de hade längtat till denna dag, att få åka ut på turné, att göra det de gillar mest av allt; att spela sin musik för en dansande publik.

Går det att beskriva känslan?

- Det känns som julmust i hela kroppen, svarade Jan Oscarsson, bandets kapellmästare och gitarrist, blixtsnabbt med ett stort leende.

Har ni kunnat repa mycket under pandemin?

- Nej, nästan inget eftersom vi inte bor på samma ställe och att man inte skulle resa under pandemin. Kanske fyra gånger totalt, fortsatte Jan.

Någonstans sitter det ändå, flikade basisten Ola Andersson in. När man väl kommer igång är det som att man inte annat gjort, men vi vill så klart att det ska vara bra för publiken.

Ny i bandet var för kvällen Ante Glad, också bördig från Jämtland som det sig bör i Jannez. Ante vikar för Togge på trummorna under tiden då han inte kan spela.

Hur känns det att hoppa in och spela?

- Både spännande och lite nervöst. Jag har i stort inte spelat trummor på 10 år men har snabbt fått sätta mig in i bandets repertoar och repa. Känns jättekul att få komma ut och spela!

Vi såg i media att det blev ett himla hallå kring Jan som hoppade in som vaccinationsbokare under pandemin, berätta!

- Ja, här har man spelat dansband nästan hela livet och helt plötsligt blir man nerringd av press från alla håll och kanter, bara för att man bokar vaccineringar, det var helt galet, berättar Jan.

- Det kändes ändå bra att hjälpa till med detta!

(Ett exempel på nyhet från Aftonbladet.)

Ja, fyllde Ola i, vi har alla i bandet vaccinerat oss och vi har så klart funderat på hur det kommer att vara när man kommer ut bland folk igen. Fast vi har ändå valt att fortsätta som förut och blickar bara framåt nu!

- En del dansband har blivit tvingade att sluta helt och andra har medlemmar som tagit andra jobb, så att de fått söka nya medlemmar. Fast så är det å andra sidan ofta i denna bransch, avslutade Ola.

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/10178