Arkiv dansnyheter

Dansnyheter 2021

Dansnyheter 2020

Dansnyheter 2019

Dansnyheter 2018

Dansnyheter 2017

Dansnyheter 2016

Dansnyheter 2015

Dansnyheter 2014

Dansnyheter 2013

Dansnyheter 2012

Dansnyheter 2011

Dansnyheter 2010

Dansnyheter 2009

Dansnyheter 2008

Dansnyheter 2007

Antal nyheter: 1

En danskväll på Seniorernas hus Karlstad

2016-10-20

Seniorernas Hus Karlstad

Foto: Markus Redman

Det är en varm och härlig höstdag när jag besöker Karlstad. I stadsdelen Sundsta har seniorerna ett helt eget hus. Sundsta herrgård är ett allaktivitetshus för alla seniorer inom Karlstads kommun. Det är en öppen mötesplats med en stor variation av utbud och program.

Aktiviteterna i huset tas fram i samverkan med ett husråd som i dagsläget består av åtta seniorer och andra frivilliga medarbetare.

Dansbandet Thoniez

Just denna söndag då jag är på plats är det dans som står på menyn. Det är Thoniez från Bengtsfors som svarar för dansmusiken. Det är ett relativt nystartat band som verkligen är på gång. Bandet består av Ralf Wennberg på gitarr och sång, Jarmo Björkman på trummor och sång, Jacob Husberg på klaviatur och sång och sist men absolut inte minst Tony Persson på bas.

När jag anländer har bandet fullt upp med att rodda upp alla sina saker på scenen. Jag hälsas välkommen av otroligt trevliga arrangören Ann-Sofi Bengtsson. Hon berättar att när hon kom till Karlstad tyckte hon det var trist att det i en stad som Karlstad med närmare 89.000 invånare inte fanns något ställe där äldre kunde gå och dansa och roa sig. Till en början höll man till i en annan stadsdel i utkanten av Karlstad. Men sedan några år håller man till mer centralt i Sundsta. Varannan söndag har man dans med start klockan 17.00.

Jacob Husberg

Jacob Husberg, keyboard och sång

Det finns en danskommitté som hjälps åt med dansarrangemanget och med att boka in orkestrarna. När jag kikar i programmet för seniorernas hus ser jag att de har satsat på kvalité framför kvantitet. Att det skall vara bra dansant musik är viktigt. Av orkestrarna som spelar kommer de flesta från mellansverige.

Klockan är bara fyra på eftermiddagen när de första dansgästerna börjar slinka in. Här kommer en del tidigt för att få bra fikaplatser samt bekanta sig med övriga gäster. Det är många stammisar som kommer varje gång som det arrangeras dans. Det är inte enbart dansanta Karlstadbor som kommer hit. Sedan man började med danserna har ryktet spridit sig och nu kommer dansare från hela Värmland för att dansa och roa sig med likasinnade.

Jarmo Björkman

Jarmo Björkman, trummor

Grabbarna i bandet har avslutat sin soundcheck och är nöjd med sina lyssningar. De går en trappa ner i källaren för att skifta om till scenkläder och ladda upp inför kvällen. Klockan slår fem och ljuset tänds på scenen och Jarmo räknar in till kvällens första dans. "Evig Kärlek" och "Om jag ber dig stanna kvar" får inleda denna danskväll. Det dröjer inte många sekunder innan det är fullt på dansgolvet. Orkestern hälsar alla varmt välkomna och påannonserar lite bättre fart i dans nummer två. "En natt med dig" och "Tre goda skäl". Så är kvällens dans i gång på Sundsta.

Det var många nyfikna blickar åt mitt håll där jag stod med kamera och mobil. Glömmer jag block och penna kommer mobilen väl till pass. Det var en del som skämtsamt undrade om jag var från "Hänt i veckan". Jag berättade att jag gjorde reportage för Danslogen och min egen hemsida markuz.se. Det var många som berättade att det var stadiga besökare av Danslogen för att planera in sina danskvällar. Det var riktigt kul att höra.

Dans

"Österäng" och "Tänd ett ljus i fönstret" är två riktigt bra låtar som Thoniez framför. När jag står och lyssnar på dem så slås jag av hur bra dom är. Om det är någon som råkar känna igen dessa trevliga musiker kan jag upplysa er om att de tidigare spelat i band som Robins och Extas. Bandet har mycket på gång i höst. Bland annat kommer de att åka ner till "Playa Del Sol" för att underhålla skandinaviska turister under två veckor. Sedan blir det så klart spelningar här hemma lite varstans. Vill man ha full koll på vart de spelar kikar man så klart här på Danslogen eller på bandets egen hemsida.

Kaffepaus

När det är dags för paus ställs det ut bord och stolar på dansgolvet där dansgästerna kan spisa sina medhavda kaffekorgar. Här är det "knyt" som gäller. Var och en tar med vad de vill dricka. Enklare och smidigare kan det inte bli. Själv blir jag och orkestern bjuden på smarriga smörgåsar som arrangörsstaben ordnat.

I pausen pratar jag med ett par som kommer ifrån Karlstad. De är här så ofta de kan.

- Det är så trevligt här och så fin musik. Förr var vi på Sandgrund och dansade men nu är det Seniorernas Hus som gäller, säger de.

En kvinna som jag träffat flera gånger i Storfors och Degerfors kommer fram och hälsar på mig. Hon säger att vill man dansa finns det några alternativ i veckorna. Men det är bra att det finns dans här i Karlstad också.

- Det är ju inte alla som har bil, säger hon innan hon försvinner in på dansgolvet igen där Thoniez startart andra halvlek.

Ralf Wennberg, gitarr och sång

Ralf Wennberg, gitarr och sång

En dansbandsmusiker sa en gång att man är inget riktigt dansband som man inte har "Främling" på repertoaren. Och då är frågan. Spelade Thoniez denna låt? Jo självklart har man denna på repertoaren, Den ena goa danslåten avlöser den andra och det dröjer inte länge innan det är dags för kvällens sista dans.

Orkestern tackar publiken för en riktigt trevlig kväll och jag är benägen att hålla med till hundra procent. Alltid kul att uppleva "nya" ställen. I bland är man tyvärr lite hemmablind. Seniorernas har allt som behövs för en trevlig kväll. Bra musik, trevliga arrangörer, trevlig musik och ett bra dansgolv. Vad mer kan man begära?

Tony Persson, bas och kapellmästare

Tony Person, bas och bandets
kapellmästare

När de sista tonerna ebbat ut är det dags för orkestern att svida om till "blåstället" igen och packa ner all utrustning igen. Ungefär en timme senare är alla instrument i bussen och det är dags att säga hej då till Ann-Sofie med stab. Efter att jag blivit skjutsad till busstationen av orkestern väntade ungefär tre kvarts bussfärd hem till Kristinehamn.

Tack alla inblandade för en trevlig kväll. Nästa danskväll på Seniorernas Hus blir 23 oktober då Samzons kommer på besök.

Reportage: Markus Redman
Foton: Markus Redman

Länk till denna nyhet: http://www.danslogen.se/dansnyheter/nyhet/5598